2012. június 21., csütörtök

hi sunshine! # 2

Napozás. Minden nap halljuk a TVben, rádióban, újságban stb. hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne napozzunk, mert akkor a legveszélyesebbek a Nap káros sugárzásai. Sokan azt hiszik, hogy ha bekenik magukat naptejjel vagy fényvédő krémmel akkor már nem is kell betartaniuk ezt a figyelmeztetést. Nos a naptej sem képes hatalmas csodákra és még az 50+ faktorszámú naptej sem nyújt 100%os védelmet.
Mitől függ, hogy a naptej milyen hatékony védelmet nyújt: 


  • A napozó bőrének típusa
  • Mennyi naptejjel kentük be magunkat
  • Milyen tevékenységet folytatunk 'napozás' közben (úszás miatt csökkenhet a hatékonyság ha nem vízálló naptejet használunk)
  • Mennyi naptej szívódott fel a  bőrbe
  • Milyen gyakran kenjük be újra magunkat


Még ehhez a témához tartozik a napszemüveg is. Nagyon fontos, hogy legyen legalább 1 olyan napszemcsink amiben biztosak vagyunk, hogy véd a káros sugaraktól. Én is nagyon szeretem a napszemüvegeket és nem akarok minden fajtából tizen ezreseket venni, van 3000ft-os szemcsim de ezzel a legnagyobb baj az, hogy a napszemüveg 'feladata' az, hogy sötétít, így kitágulnak a pupillák és ha nem véd a szemcsi a káros sugaraktól akkor szépen belemegy a szembe a napocska káros hatása. Ha nincs rajtunk napszemüveg, akkor hunyorgunk, a pupilla összehúzódik és nem tud behatolni a káros sugár a szemünkbe. Szóval óvatosan a napszemcsikkel is!:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése